Wednesday, July 1, 2015

Performance Improver Q&A

Product One Voice
Q&A
Product: AMSOIL Performance Improver (API)
Product Area: Specialty Products


1. Question:
What is the difference between the new P.I. and the old P.I. and why did AMSOIL decide to
change?
Answer:
The former P.I. was great for its time, but the new AMSOIL P.I. is the latest, most potent chemistry
available for cleaning gasoline fuel systems. It does a better job of cleaning fuel injectors and intake
valves, plus it cleans combustion chamber deposits. Technology improved in this area, and it is
technology that drives AMSOIL.

2. Question:
How often should new AMSOIL P.I. be used?
Answer:
The new AMSOIL P.I. is so effective it needs to be used only once every 4,000 miles instead of with
every tank full, making it far more convenient and cost effective than the former product.

3. Question:
Does P.I. have to be used at exactly 4,000 mile intervals?
Answer:
No, it does not. P.I. can be used at varying intervals between 3,000 and 5,000 miles and still deliver
essentially the same performance benefits. However, using more frequently than 3,000 miles will not
deliver extra benefits and using beyond 5,000 mile intervals may sacrifice optimum performance.

4. Question:
How is it possible that you can treat just one tank of gasoline every 4,000 miles?
Answer:
The new AMSOIL P.I. is the latest, most potent chemistry available for cleaning gasoline fuel
systems. Because it works as a super cleaner, there is no need to use it continuously like the former
P.I. The former P.I. worked to prevent deposits from accumulating requiring it be used in every tank,
while the new P.I. thoroughly removes those deposits accumulated within 4,000 miles.

5. Question:
Why should P.I. not be used with every tank and why does AMSOIL recommend P.I. not be used with
more than 40 gallons at a time?
Answer:
One dose of P.I. is like adding 20 – 30 times the detergent contained in today’s fuels and too much of
a good thing is just that, too much. Excessive amounts of detergent can build up in the oil, for
example, which can negatively impact performance. There is no need for concern, however, as P.I
has been tested for oil compatibility at much higher concentrations than recommended without an
issue. Many customers will use one whole bottle (20 gallon treat) in 15 gallons, for example, so over
treatments such as this are expected.
Most vehicles do not have gas tanks greater than 40 gallons. Some applications, however, like
marine craft and motor homes, do. Since P.I. is recommended for one tank of gas and marine boats
may have 100 gallon gas tanks, one might think that five bottles (one bottle per 20 gallons) should be
used. This would be far more than what is needed or recommended. In cases like this, the user should
either fill the tank with only 40 gallons of gas and treat that fuel, or deplete a full tank of fuel until
only ~ 40 gallons remains, treat that fuel and run until near empty. Additionally, AMSOIL does not
recommend treating bulk tanks as the equipment using the bulk fuel will be consuming P.I. with every
tank of gas.

6. Question:
How much does it cost?
Answer:
New P.I. costs slightly more per bottle initially. However, over the course of 4,000 miles, it costs
about 14 - 15% less if a vehicle gets 20 miles per gallon. This can be calculated based on a vehicle’s
fuel economy. One bottle of the old P.I. treats at 1 oz. per 10 gallons of gas. If a vehicle gets 20 mpg,
it consumes 200 gallons of gas per 4000 miles and 20 ounces of old P.I. At November 1, 2007 prices,
that equates to $7.50 for 20 ounces at Dealer cost and $9.81 at suggested retail. New P.I. costs $6.50
Dealer cost and $8.60 suggested retail per 4,000 miles. Additionally, the old PI required an initial
clean-up dose of 6 ounces per 10 gallons of gas, increasing the cost even further. And, owners of
vehicles with fuel economy less than 20 mpg will save even more by using new P.I., not to mention
the additional convenience.

7. Question:
Does the new P.I. improve fuel economy?
Answer:
Yes. In a consumer vehicle test, all vehicles tested showed improved fuel economy. The best result
was 5.7% and the average of all vehicles tested was 2.3%.
Testing has shown that AMSOIL PI delivers the following benefits after only one tank of fuel:
• Up to 5.7% increase in fuel economy, and average fuel economy increase of 2.3%
• Up to 15% reduction in hydrocarbon emissions
• Up to 26% reduction in carbon monoxide
• Up to 17% reduction in nitrous oxides
• Reduces contamination of fuel injectors, intake valves, and combustion chambers

8. Question:
How does P.I. improve fuel economy?
Answer:
It improves fuel economy by doing a superb job of cleaning fuel injectors, intake valves, and
combustion chamber deposits. These deposits interrupt fuel flow and cause computer calculation
errors on air-fuel ratio mixtures. By cleaning and keeping fuel system components clean, the engine is
able to operate at absolute peak efficiency and fuel economy improves.
Product One Voice API – Page 2

9. Question:
Will AMSOIL P.I. improve the fuel economy in new cars?
Answer:
Engines operate their best when new, but their efficiency slowly degrades over time. Since a new
engine will not have deposits, there is nothing to clean up, so P.I. will not have an initial fuel economy
improvement. Even so, it does have a positive effect on fuel economy long-term as it helps keep
deposits from accumulating to the point where fuel economy suffers. It is highly recommended that
AMSOIL P.I. be used at the recommended interval for new vehicles. This will help to keep the vehicle
running its best.

10. Question:
Will AMSOIL P.I. reduce exhaust emissions?
Answer:
Yes, and in all consumer vehicles tested, AMSOIL P.I. reduced hydrocarbons (HC) by as much as
15%, carbon monoxide (CO) by as much as 26% and nitrous oxides (NOx) by as much as 17%. P.I.
works as an emissions test passer where vehicles are periodically tested. It is recommended that
motorists treat one full tank of gasoline, run that tank, and fill up again before the test.

11. Question:
Does P.I. contain alcohol?
Answer:
No, it does not

12. Question:
Does New P.I. act as a fuel stabilizer?
Answer:
No it does not.

13. Question:
Can P.I. be mixed with AMSOIL Octane Boost?
Answer:
Yes, but only in the fuel tank. Mixing additives in containers prior to dispensing in the gas tank
increases the likelihood of contact and presents a safety risk to eyes and skin. It also violates the
warning on the label. Furthermore, the additives require special packaging and certain container
construction is not able to handle these products.

14. Question:
Can P.I. be used with a carburetor?
Answer:
Yes, P.I. will clean carbureted components in addition to intake valves and combustion chambers,
which are independent of the carburetor. The same high quality detergents that effectively clean the
small orifices in fuel injectors will thoroughly clean carburetors. This is an additional benefit to using
the new P.I.

15. Question:
Can P.I. be used in place of expensive fuel injector cleaning systems offered by mechanics and
automotive shops?
Answer:
Absolutely! With regular use of P.I., there is no need for expensive cleanings offered by automotive
shops. In fact, if electronic systems suggest the need for fuel injector repair or cleaning, try a dose of
Product One Voice API – Page 3
P.I. with possibly a second dose and reset the computer before having any work done. The problem
might just be cleaned away. Again, the use of P.I. can save time and money by avoiding unnecessary
trips to the shop.

16. Question:
Is it okay to use the new P.I. in consecutive tanks of gasoline as is suggested in the previous answer?
Answer:
Yes, P.I. can be used in consecutive tanks of gasoline, but it is usually not necessary. Only on rare
occasions with extremely dirty fuel injectors would this be required. .

17. Question:
If you accidentally over treat any gasoline-powered vehicle with P.I., for instance adding the new P.I.
after 2,000 miles, do you risk fouling the catalytic converter?
Answer:
AMSOIL P.I. is will not harm catalytic converters at any treat level.

18. Question:
Can AMSOIL P.I. be used in two-cycle engines?
Answer:
AMSOIL P.I. is not recommended for two-cycle engines. AMSOIL recommends using AMSOIL
synthetic 2-cycle oils, which are premium quality products loaded with detergents to keep engines
operating at peak performance, so additional detergents are not required.

19. Question:
How is an engine’s performance reduced without the use of AMSOIL P.I.?
Answer:
Deposits are formed on valves, fuel injectors, and in the combustion chamber because of contaminants
in gasoline or incomplete burning of the fuel.
The following problems can occur due to deposits forming:
• As deposits build up in the combustion chamber, the compression increases, possibly
producing an effect called auto-ignition, which causes the premature igniting of the fuel/air
mixture. A driver would see symptoms such as pinging, knocking, and run-on. Combustion
chamber deposits can flake off and become lodged between the exhaust valve and seat. This
results in rough engine operation and poor engine starting.
• Deposits accumulated on fuel injector tips can cause an irregular spray pattern, affecting the
droplet size of the fuel, altering the dispersion of the fuel in the combustion chamber and
making the air/fuel mixture less efficient for burning. Symptoms such as loss of power, poor
gas mileage, and decreased drivability are possible with dirty injectors.
• Deposits on the intake valves can absorb fuel while the engine is cold, altering the fuel/air
ratio. Intake valve deposits can cause loss of power, decreased drivability and increased
emissions.
Product One Voice API – Page 4

20. Question:
Why is a Performance Improver needed in the first place?
Answer:
Gasoline is not a pure substance. It contains impurities that contribute to the deterioration of the
combustion process. The accumulation of carbon and varnish deposits clogs fuel injectors and restricts
intake valve seating for reduced fuel economy and increased exhaust emissions. A dirty fuel system
contributes to slow starts, rough idle, increased hesitation and poor acceleration.

21. Question:
Since P.I. can be sold to retail-on-the-shelf accounts, is it necessary to educate the owner/counter help
on P.I.’s new treat rate (once every 4,000 miles vs. every tank of gasoline)?
Answer:
As with any new or improved AMSOIL product, servicing Dealers should educate both retail-on-theshelf
and commercial accounts on the features and benefits of AMSOIL products. This provides
another good reason to call on customers and adds value as a servicing Dealer.

22. Question:
Can the new P.I. be used with flex-fuel vehicles and E85 (85% ethanol) equipped vehicles?
 Answer:
 Currently, AMSOIL P.I. is only recommended for up to 10% ethanol blended fuels and oxygenated
 fuels.
Product One Voice API – Page 5

Robert Bruton Authorized AMSOIL Dealer
Call me today for more information about AMSOIL products to fit your needs.
888-658-6669


No comments:

Post a Comment